Muziek

 Concordia.nl www.concordiakotten.nl

 
Geschiedenis

De muziekvereniging Concordia werd op 10 oktober 1919 opgericht, door drie broers Nijman, twee broers Piepers, Slotboom, Goossens en Kuenen. De eerste voorzitter werd H.W. Slotboom, terwijl G.J. Goossens penningmeester en J. Nijman secretaris werden. De heer H. Damkot werd de eerste dirigent en de nodige instrumenten moesten vanuit Duitsland de grens over gesmokkeld worden.
Van het begin af aan werd er geoefend in gebouw Wilhelmina. Naast de fanfaremuziek werd er ook geoefend op balmuziek, want bij programma’s vroeger zie je meestal onderaan staan: bal na en bovendien moest men vaak de muziek verzorgen bij bruiloften en bij verenigingen. Nadat een eerste optreden verzorgd werd bij Timpert, had dat tot gevolg, dat het ledental toenam. De eerste openbare uitvoering vond plaats op 18 en 19 december 1920 in het gebouw.  In 1922 deed men voor het eerst mee met een concours in Eibergen, wat de tweede prijs opleverde. Nadien werd met wisselend succes vaker deelgenomen aan concoursen.Men gaf ook in andere buurtschappen concerten, zoals bij ’t Lappenschaar en bij Den Helder in het Woold. In 1934 trad men op voor 700 man publiek bij de Italiaanse Meren. Een jaar later bij ’t Lappenschaar trok zo weinig belangstellenden, dat het bal al na 1 uur werd afgelast.Tijdens de Tweede Wereldoorlog waren er geen volksfeesten en door omstandigheden is het moeilijk regelmatig te repeteren en staat alles op een laag pitje.

 


Foto uit 1924 met de heer Damkot als dirigent

Na de oorlog kon Concordia echter meteen haar steentje bijdragen tijdens de viering van de bevrijding op 19 mei 1945. Er zijn dan nog 23 leden en bovendien heeft men een andere dirigent, namelijk de heer H. Kappers. Deze bleef aan tot 1947 en werd opgevolgd door de heer H. Weenink. Deze zong de stukken soms voor en hij bracht de vereniging tot bloei. Concordia belandde onder zijn leiding in de eerste afdeling. In 1948 kreeg Concordia van de inwoners van Kotten een vaandel aangeboden. Ik herinner me nog goed, dat dat altijd links naast het toneel in Gebouw Wilhelmina hing. Na de heer Weenink was het in 1960 de beurt aan de heer G. Nijman om de dirigeerstok te hanteren. Hij was als jongen al lid van Concordia en onder zijn leiding kwam er veel jeugd bij Concordia. Na bijna 25 jaar nam hij in 1984 afscheid van de Kottense muziek. Johan Meerdink nam hem een half jaar waar, voordat er een nieuwe dirigent werd aangetrokken. Het was de 22-jarige Arnold Span. De grootste successen in het bestaan van Concordia zijn onder zijn leiding behaald. Kroon op het werk werd het behaalde landskampioenschap in de basisklasse in 1989. 
Momenteel heeft Concordia de heer Carl Wittrock als dirigent.

 Drumband onder aanvoering van  Bennie Beernink

2 december 1976 werd een majorette-groep opgericht. Er waren meteen 24 meisjes die zich als lid aanmeldden. Jan Bemers bemoeide zich in eerste instantie met de opleiding en onder leiding van hoofdmajorette Annemarie Hakvoort werd het volgend jaar voor het eerst opgetreden tijdens het Volksfeest in de Brinkheurne.(foto)
In 1978 kregen ze een heus uniform gesponsord door Louis de Heer, zelf ook jaren lid van Concordia. In 1987 werd de outfit weer vervangen door blauwwitte showpakjes. Verscheidene instructrices hebben Jan Bemers opgevolgd. Niet alleen de instructrices vertoonden verloop, maar ook de leden van het corps haken vaak bij een bepaalde leeftijd af. 


Concordia’s dansorkest eerste versie

Rechts de tweede generatie

Enkele leden van Concordia hebben ook jarenlang opgetreden op bruiloften en partijen onder de naam Concordia’s Dansorkest. (Gerrit Heijnen, Bertus Leemkuil, nog een Gerrit Heijnen en Willie Vering).
 

  In juni 1948 kreeg men een vaandel aangeboden door de Kottense gemeenschap. Dit heeft dertig jaar dienst gedaan en werd in 1978 vervangen door een nieuw. Enkele bekende vaandeldragers waren Willem Wisselink (smid), Johan ten Dolle, Johan Schreurs, Bennie Meerdink, Werner Sandmann en Jan Stronks.
In oktober 1960 werd de drumband opgericht en de eerste instructeur, tevens tamboer-maître, werd Bennie Beernink (Bosman). Hij kreeg hulp van Karel Hogeslag. 
In 1961 liep men mee in de optocht van het Volksfeest in Winterswijk.
In 1964 kreeg Chris Slats de drumband onder zijn hoede en werd er ook aan concoursen deelgenomen.
In 1974 werd Jan Bemers de nieuwe man en toen werden er ook lyra’s aangeschaft. In 1975 behaalde de drumband onder zijn leiding een eerste prijs in de derde afdeling te Bergharen.
In 1982 was er zelfs een promotie nadat in 1979 Hendrik Jan Pelle instructeur was geworden. In 1989 werd hij opgevolgd door Erwin Sliekers en sinds 1993 Jos Taken. De band is inmiddels omgevormd tot een mallet-band.

Een hoogtepunt uit de geschiedenis van Concordia is ongetwijfeld het deelnemen aan het defilé voor Paleis Soestdijk in 1980 t.g.v. de verjaardag van koningin Juliana.

Enkele leden van Concordia hebben jarenlang de Grenskapelle gevormd. In 1959 tijdens het veertigjarig jubileum opgericht, werd het een dermate succes, dat het nog tot 1964 heeft bestaan, onder leiding van Gerrit Heijnen.


Grenskapelle met accordeonist Gerrit Heijnen

Samen met enkele leden van de Toep (o.a. Hulzer Willem) trad men op veel plaatsen op. Later vormde men het Revue-gezelschap Hulzer Willem en Ziene Leu.

In 1970 start een jongere garde met Willie Sikkink, Willie ten Dolle, Gerrit Luikenhuis en Hans Hakvoort.  Later gaan ze zelfstandig verder onder de naam: Second Name.