Midwinterhoorn

 Midwinterhoorn blaozers  
 

 


Het midwinterhoornblazen is een oud Twents gebruik. Ook in enkele delen van de Achterhoek wordt het wel gedaan. De laatste jaren wordt er weer aandacht aan besteed, maar er zijn ook tijden geweest dat het oude gebruik op sterven na dood was. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt er alleen ’s winters geblazen en wel in de adventsweken en na kerstmis tot 6 januari. Meestal wordt er boven een put geblazen om een versterkend effect te krijgen. 
De hoorn wordt van hout gemaakt en is zo tussen de 1 meter 20 en 1 meter 50 lang, hoewel in de Achterhoek de hoorn meestal wat langer is. 



De 11-jarige Niels Heuitink uit Winterswijk blaast bij de Midwinterhoorngroep uit Kotten (foto: Theo Kock)

 

 


Om de hoorn te kunnen maken moet men eerst een geschikte tak of stam zoeken van berkenhout of ook wel elzen- of wilgenhout. Is de vorm goed en de stam geschikt, dan wordt hij eerst gedroogd, daarna doormidden gekloofd, uitgehold en weer samengebracht, zodat er een holle pijp ontstaat.Het mondstuk maakt men van vlierhout. De hoorn mag niet te sterk uitdrogen, omdat hij dan kan gaan barsten.


In vroeger tijden gebruikte men de hoorn ook wel om te waarschuwen. Bekend is het voorval wat zich afspeelde bij Kunners in Kotten, waar een douanebeambte een hoorn kapot sloeg, omdat hij vermoedde dat de eigenaar smokkelaars waarschuwde voor zijn aanwezigheid.

Helaas weet ik niet de gegevens van de midwinterhoornblaozers uit Kotten en zou die dan ook graag vernemen. weet iemand er meer van, stuur een e-mail naar ons


Een embleem voor op de jas: ontworpen door Margriet Averdonk